ПЕРУ

                               

ПЕРУ – АНДИТЕ, МАЧУ ПИКЧУ,

ЕЗЕРОТО ТИТИКАКА И

СИМПАТИЧНИТЕ ЛАМИ!

                   

Резултат с изображение за арекипа перу

                       

11 дни / 9 нощувки

                                                      

ДАТА: 14.04.2024

               

ЦЕНА: 3659 евро/ 7156 лв./

Единична стая: 4115 евро / 8048  лв./

                      

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

                    

Полети София – Мадрид – Лима – Мадрид – София на авиокомпания Bulgariaair/Iberia

Вътрешни полети Лима – Куско и Пуно – Лима

Всички трансфери по програмата

3 нощувки със закуски в Лима в хотел HolidayInnLimaMiraflores 4* или подобен

3 нощувки със закуски в Кусков в хотел Xima Cusco 4* или подобен

1 нощувка със закуска в Агуас Калиентес/ Мачу Пикчу в хотел El Mapi by Inkaterra 4* или подобен

2 нощувки със закуски в Пуно в хотел Hotel PosadaDelInca 4* или подобен

Всички описани екскурзии и посещения по програмата

5 обяда и 1 вечеря в Агуас Калиентес

Всички входни такси по програмата

Местни екскурзоводи през цялото време в Перу

Водач / преводач от туроператора – при минимум 15 туриста

Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 15000 евро.

                                            

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

                

По желание доплащане за 8 вечери в ресторантите на хотелите в Перу – 470 лв.

По желание допълнителна застраховка „Отмяна от пътуване“.

              

                

ПРОГРАМА:

                                          

Свързано изображение

                           

1 ден  СОФИЯ – МАДРИД – ЛИМА

Полет от София за Мадрид в 10:50 ч. Полет от Мадрид за Лима в 13:20 ч. Кацане в столицата Лима в 18:20 ч. 

Посрещане и трансфер до хотел HolidayInnLimaMiraflores **** или подобен. Нощувка.

                     

2 ден  ЛИМА / закуска

Закуска. Разглеждане на столицата на Перу – Лима, разположена в подножието на Андите. Основан от испанците през 1535 г. като „Град на кралете“.

В Лима се намира най-старото висше училище в Америка. Обиколката започва с модерния квартал Мирафлорес и 25 метровата пирамида Huaca Pucllana от 200 – 800г. от новата ера.

Пешеходна обиколка на колониална Лима, обект на ЮНЕСКО:

Главният площад (мястото, където през 1535 г. е основан градът на царете, през 1821 г. е обявена независимостта на Перу), сградите на Президентския дворец и Общината, Архиепископския дворец, манастира „Сан Франциско“ с катакомбите.

Обяд и след това разходка до Катедралата на Лима – красива колониална сграда, посещение на Casa Aliaga, колониално имение, предоставено през 1535 г. от главния конкистадор Франсиско Писаро на един от неговите капитани Джеронимо де Алиага.

Това е единствената къща от онова време, която все още принадлежи на същото семейство толкова векове.

Посещение на музея на Златото – изящен текстил, керамика, злато и колекция от оръжия – общо двадесет хиляди предмета от различни епохи.

Свободно време за пазар и кафе. Нощувка.

                       

3 ден  ЛИМА – КУСКО (3 399 м. надморска височина) /закуска

Ранна закуска. Освобождаване на хотела.

Трансфер до летище за вътрешен полет от Лима до Куско в 08:45 ч. Кацане в град Куско в 10:05 ч. Местният екскурзовод ще ни посрещне, за да ни покаже града.

Куско е известен като императорския град /ЮНЕСКО/ и столицата на Империята на инките с много архитектурни шедьоври.

Разглеждане на централния площад PlazadeArmas,  Катедралата, Храмовия комплекс Кориканча, древната крепост Саксайуаман от огромни камъни, издялани и подредени, някои от тях тежат по 300 – 400 тона и са били пренесени от разстояние над 30 километра.

Повдигнати са и подредени един върху друг с изключителна прецизност и точност – поредната загадка?

Крепостта е била изградена върху огромно, изкуствено плато със зигзагообразна форма, използвана като защитна крепост и храм, посветен на култа към Слънцето.

След това отпътуване извън града, за да посетим и други шедьоври на инките – термалните бани в царемониалния център Кенко, Пука Пукара и Тамбомачай.

Трансфер и настаняване в хотел Xima Cusco **** или подобен. Нощувка.

                         

4 ден  КУСКО – УРУБАМБАОЛАНТАЙТАМБО – АГУАС КАЛИЕНТЕС /закуска, обяд, вечеря

Закуска. Освобождаване на хотела.

Отправяме се към долината Урубамба – Свещена долина на инките на около 80 км. от Куско. Свещената долина е процъфтявала в периода от 1000 г. до 1400 г., когато инките са простирали постепенно властта си над местните народи.

Царевицата е била много тачена заради обичаната от инките напитка chicha (ферментирала напитка от царевица), при всяка религиозна церемония или празник.

Територията на империята на инките е била разделена на три равни части: едната част е била за императора с неговите имения, другата част за религиозни цели, третата част за фермерите, които са обработвали земята.

Долината Урубамба е била императорска част от 14 век (1380 г.) до началото на 16 век. През 1537 г. император Манко води битка с испанските колонизатори, които превземат долината и тя става част от Испанската колониална империя. 

По пътя посещение на ферма за отглеждане на лами и пъстрия индиански пазар в Писак,

след което се отправяме към Оянтайтамбо. Спираме за една от най-красивите панорамни гледки към цялата Свещена долина. Обяд в местен ресторант (включен в цената).

Продължаваме към Оятайтамбо – един от емблематичните крепостни комплекси на империята на инките. Храмът и крепостта са разположени над града, по монолитните камъни, все още има запазени древни релефни рисунки.

Оятайтамбо е известен с терасовидната си структура, която трудно се превзема и като един от религиозните центрове на империята от 15 в. И до ден днешен са запазени каменните улици, водата от планината се спуска по същите канали, изградени преди хиляди години.

Следобед отпътуване с панорамен влак от Олантайтамбо до градчето Агуас Калиентес, над което се издига “изгубената цитадела на инките” – Мачу Пикчу.

Специалният туристически влак се придвижва по стръмните склонове на Андите и през остъкления си таван има гледка към каньона, през Свещената долина към джунглата и Мачу Пикчу.

Пристигане в Агуас Калиентес, чието име в превод означава „горещи извори“ или „топла вода“. В горещите извори може да се отпуснете в свободното си време.

Настаняване в хотел El Mapi by Inkaterra **** или подобен.

Вечеря (включена в цената). Нощувка.

                                                 

5 ден  МАЧУ ПИКЧУ(2 430 м. надморска височина)  – КУСКО / закуска и обяд

Закуска. Освобождаване на хотела.

Отпътуване от АгуасКалиентес с автобус и след 30 минутно изкачване по живописен планински път, се озоваваме пред входа на Мачу Пикчу.

Възникването му е през 15 век, когато император Пачекути го прави свой център от 1438 г. до 1472 г. Градът е изоставен 100 г. по-късно около 1572 г., когато испанците завземат Куско.

През 1867 г. мястото за пръв път е открито от германски предприемач, по-късно американският историк Хиръм Бингъм е първият човек дошъл тук да го изследва през 1911 г.

 В превод Мачу Пикчу означава „Стар град“, разделен на няколко части с 200 различни конструкции – храмове, светилища, жилища, бани – всички свързани помежду си с канали и дренажна система, издълбана в скалите.

Разглеждане на астрономическата обсерватория, с която инките са определяли годишните сезони и часа по сенките, хвърляни от слънцето върху камъните.

Акцент в нашата обиколка е Храмът на слънцето – единственото запазено светилище на главния бог на инките – Виракоча, камъкът Inti Wanata (ритуален камък, сочещ слънцето)

и Стаята на трите прозореца, всички посветени на божеството Inti – най-важното божество, почитано от инките, олицетворяващо слънцето.

Уникалната архитектура на град Мачу Пикчу е издигната високо, за да не бъде намерен и все още е загадка за учените.

В края на обиколката ще се върнем с автобус до Агуас Калиентес и ще имаме обяд в Café Inkaterra (включен в цената).

Следобед от гарата Агуас Калиентес ще се качим на влака обратно до Куско.

Трансфер и настаняване в хотел Xima Cusco **** или подобен. Нощувка.

                                        

6 ден  КУСКО – ВИНИКУНКА – КУСКО, закуска и обяд

Закуска. Еднодневна екскурзия по планината Виникунка, свещен обект в Перу, наричана (Планината на седемте цвята), за да се насладим на творението на природата.

Тя е част е от Андите, с 5 200 м. надморска височина, формирана от цветни седименти, които под влиянието на климатичните промени са създали ефект с най-различни оттенъци на жълто, червено, зелено, лилаво на фона на синьото небе.

Изкачване на планината. Маршрутът е лек около 2 – 3 часа – идеален за всеки, който обича пешеходния туризъм.

По време на прехода ще се насладим на прекрасни гледки и ще срещнем лами и алпаки. Ще спрем за почивка и снимки, където нашият местен гид ще ни разкаже за историята и географията на тази област.

След около половин час се връщаме към изходната точка. Обяд (включен в цената) и свободно време, за да се разходим в района и да направим последни снимки на колоритните планини. Връщане обратно в Куско.

Нощувка.

                           

7 ден  КУСКO – ПУНО (3 830 м. надморска височина) / закуска и обяд

Закуска. Освобождаване на хотела.

Отпътуване с автобус за Пуно по „Пътя на слънцето“ през планини с върхове със снежни шапки, (6 часа пътуване и 4 часа за спиране за визити и хранене)

Нашата първа спирка е градчето Андаихуайлилас, където разглеждаме бароковата църква Сан Педро с невероятни фрески с прякора – Сикстинската капела на Америка.

В това градче е открит и известният удължен череп, за който се смята че е на извънземно същество.

Продължаваме към руините на Ракчи, на 110 км. от Куско, на 3 480 м. надморска височина. Селището Ракчи е популярно с Храма на божеството Виракоча (едно от основните божества, почитани от инките, поставящо начало на всичко в света).

Правоъгълната конструкция на този храм е със сламени покриви на 20 м. над земята, най-високата в Империята на инките. Спирка в проходът Ла Рая /4 338 м. надморска височина./ с красива гледка към ледника Чимбоя.

Обяд в местен ресторант (включен в цената), след което през живописен път пристигаме в град Пукара, възникнал на платото Алтиплано през 1800 г. пр. н. е.

Посещение на музея на каменните сечива, за да видим еволюцията на първите хора от Андите чак до Епохата на Инките.  

Все още могат да се видят частите на града, в които са живели местните хора и мястото за церемонии, което е добре запазено с 9 пирамиди, направени от фино издялани камъни с различна големина и форма.

Пристигане в град Пуно вечерта. Настаняване в хотел Hotel PosadaDelInca **** или подобен. Нощувка.

 

8 ден  ПУНО – ЕЗЕРОТО ТИТИКАКА (3 821 м. надморска височина) / закуска и обяд

Закуска. Започваме един незабравим ден на езерото Титикака, плаващия остров Урос и остров Такиле /8 562 кв. км./.

Езерото Титикака е най-голямото езеро в Южна Америка, и най-високото плавателно езеро в света с надморска височина от 3812 м. Името Титикака означава каменна пума, заради форма си.

След закуска се отправяме към пристанището на Пуно, където ни чака лодка, за да ни отведе до красивите плаващи острови Урос, на 4 км. от Пуно или на 20 минути с моторна лодка.

Уросите са коренното население на Перу, което живее на създадени от човека острови, направени изцяло от плаващите тръстики тотора, които растат изобилно в плитчините на езерото.

Островите са съставени от слоеве изтъкана тотора, които редовно се допълват отгоре, докато гният отдолу. Именно тези острови стават прототип на норвежкия мореплавател Тур Хейердал да създаде знаменития сал Кон Тики.

Нашата разходка продължава до остров Такиле, малка част от рая, която някога е принадлежала на Империята на инките.

Такиле /1500 жители/ е остров с голяма културна стойност  със запазени традиции в производството на текстил. Островът е населен с общност, наречена такиленьос, друга индианска народност, говорещи езика кечуа и също запазили древните си обичаи.

Обяд в местен ресторант (включен в цената). Връщане в град Пуно. Нощувка.

                                    

9 ден  ПУНО– ХУЛИАКА – ЛИМА /закуска

Закуска. Освобождаване на хотела.

Отпътуване с автобус от Пуно за летището в град Хулиака. По пътя посещение на археологическата зона Силустани (4000 м. надморска височина), за да видим гигантските кули-гробници на инките и красивото езеро Умайо, някога част от Титикака.

Вътрешен полет от Хулиака до Лима в 13:25 ч. Кацане в Лима в 15:15 ч.

Трансфер и настаняване в хотел HolidayInnLimaMiraflores **** или подобен. Нощувка.

                       

10 ден  ЛИМА – МАДРИД / закуска

Закуска. Трансфер до летище JorgeChávez в Лима. Полет от Лима за Мадрид ч в 11:25. Кацане в Мадрид в 05.40  ч. на другия ден – 24.04.

                           

11 ден МАДРИД – СОФИЯ                                                                

Полет от Мадрид за София в 10:15 ч. Кацане в София в 14:35 ч.

                              

МЕЖДУНАРОДНИ ПОЛЕТИ:

                                       

14.04.2024  София 08:20 ч. – Мадрид 10:50 ч. (продължителност 3 часа и 30 мин.)

14.04.2024  Мадрид 13:20 ч. – Лима 18:20 ч.(продължителност 12 часа)

                 

23.04.2024  Лима 11:25 ч. – Мадрид 05:40 ч. на другия ден (продължителност 11 часа и 15 мин.)

24.04.2024  Мадрид 10:15 ч. – София 14:35 ч.  (продължителност 3 часа и 20 мин.)

                           

ВЪТРЕШНИ ПОЛЕТИ:

                     

16.04.2024 LATAM Airlines: Лима 08:45 ч. – Куско 10:05 ч. (продължителност 1 час и 20 мин.)

22.04.2024 SKY Airline: Пуно, Juliaca 13:25 ч. – Лима 15:15 ч. (продължителност 1 час и 50 мин.)

* Полетното разписание е в местно часово време.

                                          

РЕЗЕРВАЦИИ: 

                                   

Лична карта, паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане

и депозит 2500 лв. Доплащане до 45 дни преди датата на тръгване.

                                  

Свързано изображение 064 801 499, 089 853 9962, 087 837 8125

                           

E-mail: romantic@r-bg.eu

                    

ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА БЮЛЕТИНИ С ПРОМОЦИИ, ЗАПИШЕТЕ СЕ ТУК !

                             

Във всеки бюлетин има връзка за отписване.