НАЧАЛО ПРОМОЦИИ КОМБИНИРАНЕ ЕКСКУРЗИИ ПОЧИВКИ КОНТАКТИ
ПЛОВДИВ

                       

ЕКСКУРЗИЯ ДО ПЛОВДИВ

                     

Дата: 13 и 14 април 2019

Цена:

                    

Цената включва:

             

Транспорт с туристически автобус / климатик, минибар /

1 нощувка със закуска в хотел **/*** в гр. Пловдив

Водач – екскурзовод от Туристическата агенция

     

Доплащане:

Сеанс в звездната зала : 5 лв., пенсионери и учащи – 3 лв.

 

                       

                

Програма:

                

1 ден

Пловдив е вторият по големина град в България с население 345 213 души по настоящ адрес. Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км северно от Родопите

Пловдив е по-стар от Рим и Атина и съвременник на Троя и Микена. Заедно с Фаюм (Египет) и Сидон (Ливан), Пловдив е пети най-стар град с непрекъснатост на заселването в света и първи в Европа. Той е и в десетката на най-атрактивните за туризъм антични градове редом с Атина, Ерусалим, Библос, Бейрут, Алепо, Дамаск, Варанаси и Сидон.

Претърпял множество промени, и до днес градът продължава да се развива и съхранява своята уникална атмосфера и обаяние.

Тракийското име на днешния Пловдив е Евмолпия. Укрепеният тракийски град възниква на Небет тепе през желязната епоха и се утвърждава като център на културните и политически процеси в Тракия. Там са открити основи на сгради, царски дворец и култов център. През ІV в. пр. Хр. Филип II го включва в Македонската империя и му дава едно от неговите най-популярни имена – Филипопол. След включването на тракийските земи в пределите на Римската империя градът е посочен за административен център на обявената през 46 г. от н. е. римска провинция Тракия. Заради уникалното му и красиво разположение върху трите хълма римляните го нарекли Тримонциум. Римската епоха (ІІ-ІV в.) е своеобразен златен век в развитието на античния град. Археологическите проучвания разкриват останки от някогашните бляскави обществени сгради: огромен форум, впечатляващ стадион, красив амфитеатър, внушителни крепостни стени, езически храмове, терми, акведукти, аристократични домове. Тук се издигат крепостни съоръжения от всички епохи на античността:

Крепостен комплекс на Небет тепе.

Най-старото поселение е датирано от VI хилядолетие пр.н.е. Първоначално селището възниква в естествено укрепеното и защитено място на северния хълм. Постепенно разширявайки се към останалите хълмове, дало началото на най-значимия тракийски град в България. По това време тези земи са били обитавани от тракийското племе беси.

Античен стадион (ІІ век)

На площадното пространство са открити внушителни останки от античния стадион на Филипопол/Тримонциум. Размерите на това величествено спортно съоръжение са: дължина 1000 римски стъпки (250 метра), ширина 250 римски стъпки (74 метра). Античният стадион събирал около 30 хиляди зрители и бил едно от най-значителните архитектурни съоръжения в древния Филипопол/Тримонциум

Форум на античния Филипопол/Тримонциум (ІІ век) – археологическите проучвания
показват, че това е най-големият ансамбъл от този тип, разкрит в Древна Тракия. Той се състои от площадно пространство приблизително 100 на 112 метра.

Античен театър – построен през II в. от н.е. през управлението на император Траян.
Един от най-ценните паметници на богатото археологическо наследство на древния град.

На територията на АИР е запазена и архитектура от края на ХVІІІ и ХІХ век, когато богати търговски фамилии, търгуващи в Европа и Ориента, притежаващи кантори във Виена, Истанбул, Одеса и др., получават възможността да демонстрират своето богатство и икономически възможности чрез големите си разкошни къщи.

Днес античните, средновековните и възрожденски паметници съжителстват в неповторими ансамбли на територията на историческото Трихълмие.

През 1956 год. Стария Пловдив е обявен за Архитектурно-исторически резерват, през 1979 получава златен европейски медал за опазване паметниците от миналото, а от 2011г. е и в списъка на археологическите резервати.

               

Античен театър

ул. Цар Ивайло
тел.: 032/ 634 008
Лятно работно време /април-октомври/: 9:00 – 18:00

Галерия „Златю Бояджиев”

ул.Съборна № 18
Тел.: 032/635 308
Работно време:
8:30–16:30 без почивен ден

Регионален етнографски музей

ул. „Д-р Стоян Чомаков” № 2
тел.: 032/625 654;

Лятно работно време:
9.00-12.30 и  13.30-18.00
Почивен ден : понеделник

Зимно работно време:
9.00-12.30 и  13.30-17.00
Почивен ден : понеделник

Създаден да радва хората, Регионален етнографски музей – Пловдив е винаги отворен за любознателни и търсещи люде. Музеят съхранява над 40 000 културни ценности, свързани предимно с традицията на населението в Пловдив и неговия културен и стопански хинтерланд. Сред колекциите му се открояват тези от медни съдове, керамика, старинни оръжия, овчарска дърворезба, накити и църковна утвар, шити и плетени дантели, костюми от цялата българска етническа територия, музикални инструменти, градски интериор.

Експозицията е разположена в красивата възрожденска къща на Аргир Куюмджиоглу, построена в 1847 г. от майстор хаджи Георги. В нея е представена традиционната материална и духовна култура на българите от Пловдивския край, Родопите и Средногорието през периода на Възраждането. Сред колекциите на музея се открояват тези от медни съдове, керамика, старинни оръжия, овчарска дърворезба, накити и църковна утвар, шити и плетени дантели, костюми от цялата българска етническа територия, музикални инструменти, градски интериор.

 

РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ
ул. Христо Г. Данов № 34
тел.: 032/626 683

Лятно работно време:
понеделник-петък: 09.00-18.00 ч.
събота и неделя: 09.00-17.00 ч.

Зимно работно време:
понеделник-петък: 08.30-17.00
събота и неделя : 09.00-17.00

Катедрален храм „Успение на Света Богородица”

ул. Съборна № 6, Старинен Пловдив
Тел.: 032/ 623 265
Отворена за посещение от 7.00 до 19.00 часа всеки ден

Цар Симеоновата градина

В югозападния край на главната улица се намира Цар Симеоновата градина. Замислена и осъществена е по проект на швейцареца Люсиен Шевалас, известен като придворен градинар на турския султан Абдул Азис от края на ХІХ век. Обявена е за паметник на парковото изкуство. От времето на нейното създаване е запазен класическият фонтан на богинята на плодородието Деметра, изваян от италианския скулптор Арнолдо Дзоке. Фонтанът е и единствената реликва, напомняща за Първото българско изложение, проведено на мястото на днешния парк. Има много паметници на български духовни водачи, съвременни скулптурни композиции и пластики. Навътре в парка е езерото с пеещите фонтани, които през лятото привличат хиляди пловдивчани и гости на Пловдив. Градината е притегателен център за отдих през всички сезони.